De COVID-19 periode zal een zeer verschillend resultaat opleveren voor elk van ons. We staan voor onvoorspelbare veranderingen. En het is net dié onvoorspelbaarheid die ervoor zorgt dat we stress ervaren. Bij sommigen net op een moment dat ze al weinig reserve hadden. Het wegvallen van structuur en dagelijkse routine – naar de trein fietsen, naar het werk gaan, je kinderen naar school brengen - kan voor problemen zorgen. En dan hebben we het nog niet over het verlies van bestaanszekerheid, sociale contacten of over angst voor economische gevolgen (ga ik nog een job hebben binnen een paar weken?). Dit alles kan gevolgen hebben voor de mentale gezondheid dixit veel psychologen en psychiaters. Het vooraanstaande medische tijdschrift The Lancet raapte recent heel wat studies bijeen over de gevolgen van quarantaine voor de psychische gezondheid. Die studies laten een negatief effect zien op het psychologische welzijn van mensen, zoals een toename aan boosheid en verwarring of symptomen van posttraumatische stress. Hoe langer de quarantaine duurt, hoe groter de inbreuk op het psychische welzijn. Hoe zal die nieuwe situatie er straks uit zien als we uiteindeljk kunnen spreken over het post-Corona tijdperk? Wat kan jij al doen om je voor te bereiden op de post-Corona tijd die komt? Misschien lijkt het je gezien de huidige Corona exitstrategie voorbarig, en toch: wat kan je leren over jouw manier van reageren op Covid-19? Wanneer je ook na deze intense periode, in het nieuwe 'normaal', je werktijd efficiënt wil benutten en rustig en tevreden je werkdag wil kunnen afsluiten, neem je beter nu de regie ipv je te laten leiden door wat zich voordoet. Ikzelf deed tijdens deze 'blijf in uw kot' periode inspiratie op in mijn omgeving. Wij hebben hier het geluk te leven temidden van een heerlijk wilde tuin. Binnenkort willen we onze buitenruimte nét iets toegankelijker maken waarbij we onze 'hof' tegelijkertijd nog bij-, vlinder-,vogel én mensvriendelijker willen laten uitgroeien. We vertrokken bij ons ontwerp van de herkaderende vraag: "waar is die wilde tuin allemaal goed voor?" Hoe zou het zijn om ook te vertrekken vanuit die redenering als het over COVID-19 en het Corona-tijdperk gaat: stel dat zij ‘de wilde tuin’ voorstellen, waar zijn zij als uitdagende spelers dan goed voor? Als ik Corona constructief ga benaderen vanuit omdenken (voor wie hier meer wil over weten: omdenken.nl), dan stel ik me vragen als: "Kunnen we van deze tegenkracht een bondgenoot maken? Zouden we, als we later terugblikken op deze Covid-19 tijd, kunnen zien waar het ergens goed voor geweest is? Ik ging dus aan de slag met het afmaken van volgende zin: "Dankzij dit virus ...", en kwam zo tot de REBOOT-methode.
Als ik dit zo herlees, dan weet ik dat dit verhaal overeen komt met het werk van de - overigens fantastische - tuinarchitect die ik in in het begin van dit jaar sprak voor ons tuinontwerp (tuinkamers en pluktuin: here we come!). Dankzij de REBOOT-aanpak sta ik proactief in de huidige realiteit en dit met een duurzaam plan van aanpak voor de toekomst. Als ik in de media lees dat Corona nog wel een tijdje blijft, dan denk ik dat ik met recht en reden in te zetten heb op dynamisch en wendbaar werken zodat ik voluit voor werkgeluk kan blijven gaan*. Wat betekent REBOOT voor jou?Neem gerust contact op. Je kan via online ervaringsgerichte sessies ook nu bij ons terecht! Hoe?
Voor teams en organisaties
*Boekentips over dit thema: Wendbaar werken, coachen bij vitaliteit en werkgeluk van de broers Steijger, 2019, Boom Verbindend vermogen. Vergroot de impact op de ander, je team en je organisatie, Buschman, M., 2016 AuteurIda Veldeman, lover van wilde tuinen en 100% enthousiast over de REBOOT-methode.
0 Opmerkingen
|
#PlanBZouden we onder ogen kunnen zien wat dit ons brengt? Durven we ons open te stellen voor onze angsten en zullen we verbinding zoeken met de mensen om ons heen? Blijven we in beweging, langzaam zoals de twijgjes van jonge bomen meebewegen met de wind? Archives
December 2021
Categories |