Wie al langer overtuigd is van het belang van dankbaarheid, of geen tijd of zin heeft om het ganse artikel te lezen, bezorg ik graag onmiddellijk deze leuke oefening. Zoek in je kast, of in die van je grootmoeder, bejaarde buurvrouw of in een leuke winkel een mooie bokaal. Zorg dat je even helemaal tot rust kan komen. Bedenk dan drie tot vijf dingen waar je op dit moment dankbaar voor bent. Dit kan gaan om iets kleins en nietszeggends (de afwas is gedaan, het is een keer rustig in huis, er was geen file op de weg naar het werk), maar ook iets groots en geweldigs (de eerste stapjes van je baby, de eerste sneeuwpret). Noteer kort en regelmatig (zoek uit wat past voor jou bijvoorbeeld om de twee dagen, wekelijks, ....) een (of meerdere) gebeurtenis(sen) waarvoor je dankbaar bent geweest. Plan je dankbaarheidsmomentje dus zorgvuldig in, bijvoorbeeld vlak voor het slapen gaan. Frommel je papiertje op en gooi het in je pot. Als de oefening je tegen gaat staan en haar doel mist, verander dan meteen de manier en het tijdstip waarop en de frequentie waarmee je jouw dank betuigt. Als je elke dag op dezelfde manier dankbaar bent, gaat deze manier vervelen en zie je het nut er niet meer van in. Blijf afwisselen tussen verschillende manier van dankbaar zijn. Op de laatste dag van 2017 kan je de briefjes één voor één ophalen: 2017 zal met zekerheid een super jaar zijn om op terug te blikken. Dankbaarheid en zijn vele gunstige effectenWe kennen wel het gevoel dat je kan overvallen wanneer je kijkt naar de roze en paarse kleuren van de ondergaande zon en het moment dat je beseft hoe blij je bent met je leven. Je voelt je dankbaar voor alle mooie gebeurtenissen die jij hebt meegemaakt. Het gevoel dat het leven bijzonder is en speciaal, zalig! Zou het niet fijn zijn als dit gevoel je niet overvalt, maar dat je er bewust voor kiest om dankbaar te zijn? Dankbaarheid tonen heeft vele gunstige effecten. Uit onderzoek blijkt dat dankbare mensen gelukkiger zijn, energieker, optimistischer, hulpvaardiger, spiritueler, geestelijk gezonder en minder materialistisch (Lyubomirsky, 2007). Van dankbaar zijn word je met andere woorden gelukkig. Het is een krachtige manier om op een relatief makkelijke manier meer geluk in je leven te brengen. Professor in de positieve psychologie Robert Emmons (2008) omschrijft dankbaarheid als volgt: 'een gevoel van verbazing, erkenning en waardering voor het leven. Je ziet het leven niet als vanzelfsprekend'. Waarom worden we gelukkig van dankbaarheid tonen? Sonya Lyubomirsky (2007) noemt acht redenen waarom dankbaarheid gelukkig maakt.
Last but not least: een regelmatige dankbaarheidsoefening, helpt ons bij het werken aan onze mindset. Hier schrijf ik binnenkort een stukje over.
Ook in een coachingstraject, geef ik vaak een oefening op dankbaarheid mee. Voluit overtuigd van het belang! Nieuwsgierig? Interesse in een kennismakingsgesprek? Neem gerust contact op!
0 Opmerkingen
Laat een antwoord achter. |
|